Как да да намерите своя път, когато купувате електрическа китара?

hero_electric.jpg

Strats, TLS, LPs, Vs, SGS, Superstrats, полу-акустични, Jazzmasters, Jaguars и други. Електрическите китари имат много форми и цветове, с много различни видове дървесина, адаптери, мостове и други изкушения. Поради това не е трудно да се изгубите по пътя, когато купувате такава китара за първи път. Успокойте се, ние ще ви помогнем да изберете правилната китара - първо ние трябва да разберем кой инструмент е точно за вас.


Как да избера, когато не зная какъв вид музика искам да свиря на моята китара?

Тук ние ще Ви препоръчаме електрическа или акустично-електрическа китара (https://www.muziker.sk/elektro-akusticke-gitary). Тъй като и двете предлагат най-широка гама от опции за звук. Никой не е казал, че не може да се свири чувствителен тон на електрическа китара или рок соло на акустично-електрическа китара. Небето е границата.


Какви характеристики на електрическите китари повлиявават на цялостния звук?

Може би сега вече знаете какъв модел китара е за вас, но преди да се посветите на покупката, помислите за отделните части на електрическа китара. Може би ще намерите нещо, което да ви вдъхновява или да ви насочи в правилната посока. Всеки модел китара е изработен в няколко конфигурации. Това ви позволява да  съчетаете естетика със звук, който хармонира с вас от самото движение.

yamaha_3.jpg

Дърво

Телата на електрическите китари и вратовете обикновено са направени от така наречените "tonewoods". Те могат да "слушат" и след това да прехвърлят звука по различни начини. Всяко дърво трансферира звуковите вибрации по различен начин и това влияе на крайния звук на инструмента. Така че, какви са характеристиките на различните видове дървета?


Адаптери

Копчета от лъскав метал или пластмаса - ако видите тази част на китарата, а след това да търсите и адаптерите. Тези малки части от електрическата китара влияят върху общото звучене на инструмента най-много, така че бъдете особено внимателни с избора си. За щастие има само три основни възможности за избор.


Конструкция

Как конструкцията влияе върху общото звучене на китарата. Обърни китарата наобратно и огледай как са свързани тялото и шията. Какво виждаш?

Конструкцията сепарирана на отделни части позволява по лесно обслужване, по удобна е, но тя губи някаква част от вибрациите по време на транспорт,а загубата на вибрации води до по-кратък състейн. Ако се спрете на залепен врат, ще спечелите един изключително дълъг състейн, но в случай на инцидент ще бъде по-трудно да се ремонтира.

Същото е и с изграждането на подвижна конструкция на шията, където шията съставлява основната част на тялото на китарата. Както подозирате, резонанс и състейн клони към червено. Въпреки това, също така и в случай на ремонт на шията поради неприятен инцидент. Тялото на китарата може да има огромно влияние върху крайния звук. Тялото може да бъде направено от цяло парче дърво или изградено подобно на акустичната китара - с кухо или полу-кухо тяло.

Масивните китари вероятно са по-често срещани. Инструментите с този тип тяло са надеждни и устойчиви резистентни на обратна връзка. Техният звук е по-остър и по-енергичен, но действителните дървото не се проявява до такава степен, в края на краищата, както е с полу акустични китари.

Полу акустичните китари са инструменти, които могат да имат напълно кухо или полу-кухо тяло. Благодарение на своята конструкция, дървото има голямо влияние върху общото звучене. Като правило, е с по-мек и по-естествен тон. Полу-кухи китари също са оборудвани с централен блок от дърво, което значително помага при контрола на обратна връзка, тъй като тези инструменти са по-склонни и чуствителни към обратна връзка.


Струни

Ако наистина сте разбирали електрическите китари, то знаете че струните са  наистина важни? Да те са! Струните са за китарата е като трансмисията за велосипеда. Ако свирите леко и не е необходимо да се разчита на десетина-втори-дълъг състейн, можете да използвате и с по-малка дебелина - като 9 или 10.


Има ли инструмент, който да се счита като универсално добър избор?

Да. Повечето китаристи в света минават през техния период Strat или LP рано или късно. Или и през двете. Китарите от такъв тип, се считат за най-добрата класика, пробвана през десетилетията. Ако вземете един от тези модели е много вероятно да бъдете удовлетворени.

Ако издържливостта на струните и вашия комфорт са важни за вас, трябва да търсите струни със специално покритие, което ги предпазва от корозия и замърсяване. Такива комплекти са обаче по блестящи, отколкото тези без покритие.


Само китарата е достатъчна за мен, или трябва да имам и нещо друго?

kombo.jpg

Ако искате да звучи така, сякаш свирите с метални струни, тогава да. Всяка електрическа китара се нуждае от усилвател или комбинация от усилвател и говорител - известен като комбо. За да свържете тези два основни инструменти ви трябва също така и кабел.

Веселбата започва само след свързване на ефекти, те правят електрическата китара един от най-разнообразни инструменти. Направете правилен избор на комбо и на правилните ефекти и пълноценно използвайте вашата електрическа китара!

© 2004-2019 Muziker | Choose the right electric guitar
Logo muziker
Не пропускайте страхотните сделки. Активирайте известията си.
Включете