Как да не се объркаме при избора на укулеле?

ukulele

Укулелето е малък инструмент със страхотен звук и може би затова е толкова популярно. Въпреки това, има толкова много малки инструменти в момента, че е много лесно да се изгубите в различните модели, размери и дизайн. Ето защо подготвихме за вас малък наръчник, който ще ви помогне да овладеете основните термини и характеристики на всеки модел.

Защо искам да си купя укулеле и какво искам да свиря на него?

Има няколко причини да си купите укулеле - това е лек, малък, компактен и страхотен музикален инструмент, с който можете да пътувате спокойно. Излишно е да казвам, че просто изглежда страхотно.

Но мислите ли как искате да използвате укулелето си? Може би искате да свирите на този инструмент в група, може би просто искате да си свирите у дома за себе си и може би сте член на група и имате ролята на басист, какво ще кажете? Докато избирате правилния инструмент, ние ще работим с вас по различни сценарии и ще се опитаме да Ви помогнем възможно най-добре. В случая с укулелето имате избор от 5 вида, които се различават не само по размер, но и по настройка.

Сопрано укулеле - най-разпространеният тип укулеле, който може да се похвали с невероятно съхранение и преносимост благодарение на най-малкото тяло. Обикновено има диапазон от 12-15 прагчета и настройка на GCEA.

Концертно укулеле - Този тип е малко по-голям, но гарантира по-голям обем и по-плътни звуци. Обикновено има диапазон от 15-20 прагове и настройка на GCEA. Концертно укулеле е едно от най-популярните модели.

Тенор укулеле - отново с малко по-голямо тяло и отново с по-плътен бас и богат звук. Той обикновено има диапазон от 15 или повече прагчета и настройка на GCEA.

Баритон укулеле - укулеле с голямо тяло, което се отличава с пълен и плътен звук. Обикновено той има диапазон от 19 и повече прагчета и настройка на DGBE. Пригответе се за по-дълъг мащаб.

Бас укулеле - този инструмент се гордее с най-голямото тяло, но все още е много компактен и удобен за пътуване в сравнение с други струнни инструменти. Можете да очаквате много по-басиран звук, който перфектно поддържа хордовата игра на концерт или тенорен модел. Обхватът на този инструмент е 19 или повече прагчета. Бас укулелите са настроени в EADG тонове.

scooter-2

За какво да внимавате, когато избирате инструмент?

В допълнение към размерът, има още един фактор, който може значително да повлияе на звука - материал и избработка. Масивните инструменти на предната плоча предават вибрациите от струните много по-добре от инструментите с лепена предна плоча. Въпреки това, като правило такива инструменти са по-скъпи. Така че вероятно ще трябва да избирате между достъпност или премиум звук.Но знайте, че каквото и да изберете, вие със сигурност не губите пълния си опит и радостта да свирите на самия инструмент.

Може би малко електроника

Укулелето е доста тих акустичен инструмент, така че защо да не го включите към подходящ репродуктор и да увеличите силата на звука? Разбира се, тази опция е достатъчна, ако се замислите за необходимостта от електро-акустично укулеле при покупка. Предимството на такъв инструмент често е вградения тунер, който ще ви помогне да останете на линия през цялото време.

Има ли някакъв вид укулеле, който е най-добър за начинаещия като цяло?

Ако не ти стига просто укулеле, а търсиш универсален инструмент, който е абсолютна класика сред всички укулеле, си вземи концертно укулеле. Концертното укулеле е малък, компактен, удобен и многофункционален. Можете да пропуснете само полата на тръстика и цвете венец на врата си.

scooter-2

Само укулеле ще ми е достатъчно или ще ми трябва нещо друго?

По принцип има риск, че ще се намокри по време на вашите пътувания, че ще духа твърде много и ще се покрие с прах. Може и просто да скъсате струна или просто ще ви е неудобно да свирите прав. Знаете накъде се насочваме - винаги е добре да имате калъф, така че инструментът да бъде защитен, но и с който укулелето ще е още по-лесно за пренасяне. Освен това със сигурност ще е добре да имате резервен сет от струни или тунер и колан. Не забравяйте кабелът за електро-акустичния инструмент - той няма да работи без него.

© 2004-2020 Muziker | Как да не се объркаме при избора на укулеле
Logo muziker
Не пропускайте страхотните сделки. Активирайте известията си.
Включете