Изберете държава за доставка на пратката

Всичко важно за грамофонните плочи

13.02.2024
7 мин. прочетено
Juraj Haruštiak
В статията ще прочетете за историята и раждането на виниловите плочи, грижите, които изискват, как да настроите правилно грамофона и как да съхранявате колекцията си, така че да издържи с години. Ще научите нещо за записа и мастерирането на плочи и ще завършим с най-големия празник на винила – Record Store Day.
Всичко важно за грамофонните плочи

Но как започна всичко? Раждането и историята на LP записите

Грамофонните плочи са измислени в края на 19 век от Емил Берлинер. По това време плочите са направени от шеллак, който всъщност представлява естествена смола. Плочите по това време са имали по-дебели канали и са се въртяли при 78 оборота в минута, но с продължителност на звука само 3 минути. През 30-те години на миналия век RCA Victor издаде първата винилова плоча. Тя беше пусната в търговската мрежа, но за съжаление не пожъна голям успех. По време на Втората световна война ресурсите на шеллака бяха много ограничени и поради тази причина се започва производството на плочи от винил. Все още само 78 оборота в минута.

Новите плочи, каквито ги познаваме днес, изработени от PVC (винил) и със скорост 33 1/3 RPM, бяха пуснати на пазара от Columbia Records, които започнаха да ги продават след войната, през 1948 г. Първият запис, издаден през по този начин беше Концертът за цигулка на Менделсон.

Година по-късно е създаден формат на запис със скорост 45 RPM. Интересното е, че записите по това време се различават по цвят според жанра. Налични по това време са били до 7 цвята.

Неща, които е добре да знаете за LP записите

Въпреки че стриймингът е най-често срещаният начин за слушане на музика днес, все повече хора се връщат към LP. Удоволствието от слушането се засилва от самия ритуал, свързан със самата плоча. Изваждане на плочата от опаковката, почистване, спускането на иглата или завъртането на плочата, като завършване на целия ритуал.

Опаковките се продават и това е два пъти по-вярно за опаковането на винили. Те често са проектирани до съвършенство, за да привлекат вниманието на колекционера. В някои ще намерите не само информация за изпълнителя и песните, но и инструментите, използвани за запис, студийно оборудване или редица снимки на много дипляни и брошури.

Вашата колекция от дългосвирещи плочи

Първите плочи в колекцията за начинаещи изобщо не трябва да са скъпи. Просто следвайте актуалните тенденции, оферти и особено вашия собствен вкус. Страстната колекционерска колекция от плочи може да се основава или на възможно най-голямото жанрово разнообразие, или може да бъде дълбоко потопена в музикален стил, като хеви метъл, електронна музика, класическа, джаз или рокендрол.

Можете да търсите нашето богато предложение от заглавия по изпълнител и жанр. Тук ще намерите класически издания, преиздания, ремастерирани версии, меломански записи, половин скорост издания и много повече.
paddleboarding

Грамофони

Правилната аудио колекция несъмнено включва подходящ грамофон. Качествени, дизайнерски модели грамофони са като бижуто на всяка стая. Те могат перфектно да осветят пространството и да привлекат вниманието. За аудиофилско пресоване винаги трябва да се използва висококачествена кутия и игла. Твърди се, че трябва да струва поне толкова, колкото самия грамофон. Това е най-важната му част, тъй като предава звук директно от жлеба на диска.

Кръгъл черен диск

Всеки си представя LP като черни и кръгли, но се произвеждат и в други форми и цветови вариации. Те могат също да бъдат шестоъгълни или да имат фотографски принт, гравиран директно върху винила. Цветните LP записи се произвеждат предимно като ограничени издания и са за предимно колекционерите, които се пресоват само на малки партиди.

Въпреки това, черните все още са най-добрите и освен това, колкото по-голямо е теглото на винила, толкова по-добре. С 180-200 грамови записи, не само, че предаването на звука е по-добро, но има и по-малък риск от гофриране на плочата поради по-високи температури по време на съхранение. С 180-200 грама LP обаче можете да разчитате и на по-висока цена.
paddleboarding

Общи грижи

Въпреки че LP изисква известни грижи, ако следвате някои принципи, звукозаписът може да продължи вечно. Тук можем да разгледаме сондите Вояджър 1 и Вояджър 2, които имат златни записи на борда от 1977 г. насам с препратка към извънземни цивилизации. Днес сондите заедно със записите вече са извън нашата слънчева система.

Обратно на Земята. За почистване и грижи използвайте подходящи  аксесоари  с грамофон с качествена игла и правилно регулирано рамо. Трябва да се внимава при обработката на записа. В никакъв случай частта от записа, където са разположени каналите, не трябва да влиза в контакт с пръстите. Каналите могат да се замърсят и да повредят иглата по време на възпроизвеждане. Когато го поставим на плочата, ние го държим за краищата от противоположните страни. Ние не трябва да поставяме плочата на въртящ се диск и никога не трябва да я сваляме, докато платото е в движение.

Съхранение

LP трябва да се съхраняват на сухо и хладно място. Много е важно те да не са подредени една върху друга. Теглото на плочата може да доведе до деформация на винила и тогава звукът никога няма да бъде същият както преди. Най-добрите решения за съхранение за вашата колекция са оригинални стойки или опаковки за плочи.

Драскането на самите канали е пълна катастрофа за плочите, така че вниманието винаги е на първо място.

Специална грижа за винили

Почистващата машина за плочи е продукт, предназначен за истински меломани, колекционери или диджеи, които трябва да са сигурни, че записът винаги ще се възпроизвежда без колебание. Почистващите машини могат да бъдат или ултразвукови за дълбоко почистване, или вакуумни версии, които изсмукват прах и мръсотия от каналите. Има и почистващи машини под формата на вана с масаж с помощта на четки, което създава пълен винил уелнес.

Обикновените помощни средства за грижа за LP също са подходящи за ежедневна употреба. Трябва да има кърпа за почистване, четка и безалкохолна течност - разбира се, специално разработени за тази цел.

Тези, които наистина харесват плочите си, се докосват към тях с ръкавици. Буквално.

Грижа за грамофона

Понякога дори нов или почистен запис прескача и иглата не продължава да се движи. В такива случаи е добре да проверите самия грамофон. Налягането на рамото може да е неправилно подравнено и дълбоките басови тонове изхвърлят иглата от жлеба. Съществуват и редица инструменти за настройка на грамофона.

Благодарение на специалното тегло, можете да измервате налягането на дозата, а нивелирът проверява дали плочата е идеално права, респ. дали грамофона е позициониран правилно. Проблемът може да възникне и ако иглата не почива перпендикулярно на плочата. Следователно има и инструменти и шаблони за правилно задаване на ъгъла на рамото, с които регулирането е лесно.
paddleboarding

Скорост

Какво точно представлява RPM? Специфични обороти в минута. Това е индикация колко пъти чинията с плочата се върти в минута.

Ние познаваме, три скорости: 33 1/3 RPM, 45 RPM и 78 RPM.

Вече рядко виждаме 78 RPM LP. Това бяха първите записи, направени от шеллак, както беше споменато по-рано. Скоростта 33 1/3 се използва от дългосвирещи записи с диаметър 12" и EP плочи с диаметър 10". Някои други като 7-инчови винили, някои макси сингли и EPs се въртят при 45 RPM. Както и някои плочи за ценителите меломани .

Можете да превключвате скоростта на въртене на плочата на всеки отделен грамофон.

Мастеринг

DMM (Direct Metal Mastering) - тази технология се използва за създаване на плочи с помощта на стоманен диск със слой чиста мед. Аудио сигналът се записва директно на меден диск. Разликата от конвенционалното производство е, че този процес е едноетапен - за разлика от стандартния тристепенен. Резултатът е намаляване на ехото, шумоленето и шума.

От продажбата на Neumann на германския производител на микрофони Sennheiser нови стругове вече не се произвеждат, както и резервни части. В света има само 6 такива устройства. Най-добрият пример за DMM пресоване обикновено може да бъде намерен на етикетите Teldec (Германия) или EMI (Обединеното кралство) от началото на 80-те години.

Половината Speed мастеринг - процесът на рязане винил на половин скорост. Стругът на диска и основният източник работят с половин скорост, т.е. 16 2/3. Те работят заедно с грешна скорост – бавно.

"Колкото по-дълго прекарвате изрязването на един жлеб, толкова по-точна е работата. Има забележима разлика между записите, създадени в реално време, и записите, създадени за двойно повече време. "

Директно на диск – преди пристигането на запис на касета, всичко беше записано по начин „директно на диск“. Това е много предизвикателен метод, защото трябва да записвате всичко на живо, без сериозни музикални или технически грешки. След качването на песен няма начин да я редактирате. В днешно време тази технология отново става популярна. Отчасти благодарение на Third Man Records с име Джак Уайт. Цялата алхимия се основава на факта, че музикантите трябва да я разберат още от първата нота. Въпреки всичко, понякога могат да се случат грешки и може би това е, което добавя вълшебен момент и автентичност към такъв запис.

Като цяло обаче мастерирането на записа в самото студио се извършва специално за LP плочи и е различно от окончателното мастериране за CD или други формати.

Record Store Day

Любителите на LP също имат своя ден. Record Store Day се провежда ежегодно в магазините по целия свят. Собствениците на магазини често подготвят придружаваща програма. В чест на този годишен специален повод се издават различни ограничени издания на албумите на популярни изпълнители, които по-късно няма да можете да намерите. Това са наистина изключителни, лимитирани бройки, които никой колекционер на плочи няма да остави да седят в магазина.
paddleboarding

Грамофонни плочи