Как да не се объркам при избора на първата си китара?

gitary_gitary.jpg

В началото е най-важното правилният избор. Това важи и при изборът на първата китара, така че особено по време на началните дни и седмици да ви бъде забавно, а не демотивиращо. Със инструментът и неговото овладяване, вие също ще имате безброй опити, грешки,по-нататъшни опити ... и за съжаление още повече грешки. Ето защо е важно, да си избрете от самото начало, китара, която да харесвате и на която да искате непрекъснато да свирите.

Но как да направите правилния избор от самото начало ? Просто седнете удобно и си отговорете на следните няколко въпроса,които ще ви помогнат правилно да се ориентирате при избора на инструмент.

За какво ще използвам китарата?

Без значение дали в началото искате да се занимавате с музика сериозно или искате да опитате просто от любопитство. В началото ви е нужно особено силна воля и инструмент, който може да "прощава" грешки. В случай на електрическа или класическа китара имате широко отворени врати. Звучат толкова страхотно а също така са нежни към пръстите ви.

Каква музика искате да свирите на своята китара?

music.jpg

От векове дилемата на бъдещите китаристи започва с тази дума ако. Ако се разбирате с различните ритъми определено сте за електрическа китара. Но ако искате да впечатлите публиката си с музика навсякъде и по всяко време изберете акустична или класическа китара. Изборът оставяме на вас. Каква музика може да ви омагьоса знаете най-добре вие самите.

Колко време трябва да отделим на първата си китара?

Работата е това - един по качествен инструмент е винаги по-приятeн на допир и с по-добър звук, на него се свири и учи по-лесно. Това не означава, че трябва да разбиете спестовната си касичка чак когато сте събрали четирицифрена сума. Ако искате да се занимавате с музика сериозно, ние препоръчваме да инвестирате в инструмента от 600 до 1000 лева, когато китарата ще бъде за вас просто за забление(напълно достатъчно е) категория до 500 лева.

Какво трябва да знам за различните инструменти?

При акустичните и електро-акустичните инструменти са важни качеството на дървения материал и изработката. Как се проявява звука при различните видове дървесина може да прочетете тук. Ако сте спряли своя избор на електрическа китара, определено не пропускайте няколкото съвета за дървесината и адапторите, които сме ви подготвили тук.

Как да си изберем китара, ако непрекъснато не можем да вземем решение?

Помислете за своите любими песни и се опитайте да търсите инструменти на които можете да изсвирите любимите си неща. Рок китаристи вероятно ще насочат своя избор на китара към моделите тип LP, ST или T, любителите на по-тежка музика трябва да се погрижат да си изберат китара със доста силен звук,за чувствителните кънтри китаристи препоръчваме акустичните китари а за любителите на латиноамериканските музикални жанрове е подходяща класическата китара. Разгледайте внимателно и още по-внимателно изберете.

Кои са най-известните марки китари?

Ако искате от самото начало да заложите на най-високо качество, можете да заложите на репутацията на най-големите марки на пазара. За електрически китари това е определено са марките Fender и Gibson, но ние не трябва да забравяме и японския гигант Ibanez. Акустичните и електро-акустичните китари са производство на водещите марки като Martin, LAG или Takamine китара а при класическите китари най-високото качество на което можете да разчитате е марката Yamaha.

Какви са разликите между скъпата и евтината китара?

Обикновено има значителна разлика. По скъпите нструменти са изработени от по-добри дървета, по-добри компоненти и са професионално настроени и на тях се свири възможно най-комфортно. В допълнение изглеждат винаги страхотно. Евтините инструменти имат своите странности, но вие като начинаещ китарист можете да не почувствате разликата. По-късно, обаче, може да помислите за "нещо по-добро."

Ако искам все пак "златен стандарт", какво ще препоръчате?

Всеки тип китара има своя визия, която определя цялото и съществуване. Ако искате да опитате абсолютна класика, определено няма да ви разубеждаваме.

За електрически китари от този златен стандарт се считат са марките Stratocaster и Les Paul. Те са създадени по едно и също време и все още са най-доброто между всички електрически китари. Stratocaster предлага по-остър и по-решителен звук за китаристи (представете си, например, Джими Хендрикс, Дейвид Гилмор и Джон Фрушанте), Les Paul е по-мек,но с правилно използване може да бъде много по-твърда и остра (като отправна точка, можете да си представите Джими Пейдж, Слаш или Зак Уайлд.

При акустичните и електро-акустичните китари определено има една легенда на име Dreadnought известена с модела на едноименната марка Martin. Затворете очи и си представете една акустична китара, това което можете да си представите е точно Дреднаут. Метален бас, страхотен и силен звук - просто не можете да погледнете настрани.

Martin_02.jpg

При класическата китара внимателно изберете точния размер. Формата е също така важна както и размера. Тези китари обаче се произвеждат в различни размери както за възрастни, така и за деца. Внимавайте за да може пръстите ви да се поберат върху грифа. Размерите за възрастни обикновено се наричат 4/4. Това са две еднакви числа, така че за щастие това е лесно за запомняне.

От този момент сте само вие и новата ви китара. Не забравяйте да се стараете да останете настоени  и да се грижите един за друг. Това зависи от Вас, дали с тази ново сформирана двойка ще се превърнете в непознати или в световни звезди.

© 2004-2019 Muziker | Как да си изберете китара
Logo muziker
Не пропускайте страхотните сделки. Активирайте известията си.
Включете